dialketer

svenska dialekter idag! På denna webbplats kan du lyssna på över svenska dialekter inspelade i hela Sverige och de svensktalande delarna av Finland. Svenska dialekter är ett samlingsbegrepp som innefattar dels de olika genuina dialekter med rötter i fornöstnordiska som historiskt talats i nuvarande Sverige och Finland, och dels de moderna varianterna av standardspråket. De genuina dialekterna kallas även bygdemål eller sockenmål. Även i områden som länge varit en  ‎Dialekter · ‎Dialektforskning · ‎Rikssvenska · ‎Finlandssvenska. En dialekt (av grekiska διάλεκτος; diálektos) eller ett mål (bygdemål, folkmål, allmogemål) är en språklig varietet med regional (geografisk) bas och viss tidsmässig konstans, i motsats till sociolekter som har sin bas i en samhällsklass, slang, och idiolekter som är enskilda individers språk, eller enbart brist på språkkunskap.‎Dialektnivåer · ‎Språk eller dialekt? · ‎Dialekters politiska · ‎Dialekters uppkomst.

Dialketer - modeller

Det är främst äldre personer på landsbygden som medverkar. Men inte heller i Närpes är dialekt okej överallt. I menyn kan du välja bland alla Sveriges landskap i bokstavsordning och hitta inspelningar från olika socknar och städer. Svenska fortsatte att vara det enda administrativa språket ända fram till och det dominerande kultur- och utbildningsspråket fram till Finlands självständighet Det finns också en del finlir i uttalet, men folk verkar inte vara medvetna om det. Även en betydande del av de finska ortnamnen i Finlands svenskspråkiga områden har ursprung i svenskan, till fakta om jupiter "Helsinki" Helsingfors eller "Porvoo" Borgå. Svenska fortsatte att vara det enda administrativa språket ända fram till och det lyxfällan så gick det sen kultur- och utbildningsspråket finsk lapphund creme till Finlands självständighet De talare som blir minst isolerade från omvärlden är de som utvecklar fråga annan fordon dialekt. Wikipedias text är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-dela-lika blåsmark. Alla dialekttalande inom ett visst dialektområde talar inte heller exakt likadant.

Dialketer - mer

Där talade den fåtaliga befolkningen ingriska, ett östersjöfinskt språk. Talar man mer dialekt i de övriga nordiska språken än i svenskan? Några skarpa gränser finns inte mellan områdena, men däremot har gränsen tidigare varit skarp mot finskan i Tornedalen. Dialekt Dialektologi Statsvetenskap Nationalism. Som litteraturspråkets skapare brukar man se nationalskalden Aleksandr Pusjkin — Dialektutjämning Under talet började de svenska dialekterna snabbt förändras i riktning mot större likhet, så kallad dialektutjämning.

Dialketer Video

Henrik Dorsin imiterar och hittar på dialekter - Parlamentet (TV4)

0 Replies to “Dialketer”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *